Een vaste beugel, ook wel bekend als een slotjes- of plaatjesbeugel, is een systeem dat elke tand of kies in alle richtingen kan verplaatsen.
Vaste beugels
Vaste beugels
Een vaste beugel, ook wel bekend als een slotjes- of plaatjesbeugel, is een systeem dat elke tand of kies in alle richtingen kan verplaatsen. Met op maat gemaakte brackets (slotjes) worden de tanden en kiezen met een draad op de juiste positie geplaatst, terwijl eventuele elastiekjes zorgen voor een goede uitlijning van de boven- en ondertanden. Er bestaan verschillende soorten vaste beugels.
Conventionele brackets
Bij conventionele brackets wordt de draad in het slot van de bracket vastgehouden met elastiekjes (modules) of draadjes (stalen ligatuur), die tijdens controles door de orthodontist worden vervangen.
Keramische blokjes
Met name volwassenen geven vaak de voorkeur aan een minder opvallende of zelfs onzichtbare behandeling. Dankzij hun witte kleur vallen witte brackets minder op dan de metalen varianten, hoewel ze iets kwetsbaarder zijn. Daarom worden witte brackets doorgaans gebruikt bij (bijna) volwassen patiënten, voornamelijk in de bovenkaak. Voorafgaand aan elke beugelbehandeling wordt uitgebreid het behandelplan besproken, waarbij we de voorkeur voor een vast beugelsysteem bepalen en indien mogelijk andere opties overwegen, inclusief de bijbehorende kostenindicaties.
Linguale beugel
Tegenwoordig is het ook mogelijk om de brackets aan de binnenzijde van de tanden te plaatsen, wat bekend staat als linguale orthodontie. Momenteel is deze methode bij ons echter alleen geschikt voor kleine correcties. Een behandeling met een linguale beugel is over het algemeen duurder dan een reguliere orthodontische behandeling vanwege de hogere materiaalkosten.
De SUS-beugel
Deze beugel bevordert de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatst tegelijkertijd de kiezen in de bovenkaak naar achteren en de tanden van de onderkaak naar voren. Dit resulteert in een verkleining van de overbeet en zorgt ervoor dat de kiezen van beide kaken goed op elkaar aansluiten. Om een optimaal resultaat te bereiken, dient de beugel tussen de 9 en 12 maanden continu gedragen te worden. Hij wordt 24 uur per dag gebruikt. Vaak wordt deze beugel opgevolgd door een vaste beugel.
Expansieapparaat
Deze beugel heeft als doel om de bovenkaak snel breder te maken. Dagelijks moet er één of meerdere keren met een klein sleuteltje aan de schroef in het midden van de beugel gedraaid worden. Na een week van het opendraaien volgt een controleafspraak waarbij wordt beoordeeld hoe lang de schroef nog moet worden gedraaid. Na twee weken wordt de schroef vastgezet. Deze behandelmethode is alleen geschikt voor jonge patiënten tot ongeveer 12 jaar.
LLA beugel
De LLA bestaat uit twee banden met een metalen stangetje dat aan de tongzijde van de onderkaak wordt bevestigd. Deze beugel, vervaardigd in het laboratorium, houdt de kiezen op hun plaats als melktanden vroegtijdig uitvallen. Hierdoor blijft er ruimte voor de nieuwe tanden. De LLA zit vast in de mond en kan niet zelf worden verwijderd.
Aanvankelijk kunnen de kiezen gevoelig zijn en moet de tong wennen aan de beugel. Vermijd harde of plakkerige voeding om te voorkomen dat de bandjes losraken. Mocht een bandje of stangetje loszitten, meld dit en maak een afspraak voor reparatie. Geef dit ook door als er al een controleafspraak gepland staat.
Zorg voor goede mondhygiëne rondom de bandjes door tijdens het poetsen deze goed te reinigen. Gebruik een ragertje voor moeilijk bereikbare plekjes. Irritatie van het slijmvlies in wangen en tong kan voorkomen, maar dit gaat meestal na een paar dagen over. Druk wat witte was op het bandje om scherpe gevoelens te verminderen.
Afspraak maken?
Wilt u een afspraak maken of patiënt worden bij ? Geef aan of u een nieuwe of bestaande patiënt bent:
Praktijkinformatie
-
Openingstijden
Onze openingstijden
Maandag9:00 - 19:00Dinsdag9:00 - 19:00Woensdag9:00 - 17:00Donderdag9:00 - 19:00Vrijdag9:00 - 17:00ZaterdagGeslotenZondagGesloten -
Route naar onze praktijk